Merijn Tinga 1626302095

Het groene rolmodel van Ben Wesselius

Bekend als de Plastic Soup Surfer vestigt Merijn Tinga met creatieve acties de aandacht op zwerfplastic. “Dankzij zijn acties hebben we nu statiegeld op plastic flesjes”.
Leestijd: 2 min
10-08-2023

Wie is jouw groene rolmodel?

Mijn groene rolmodel is Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer. Met verschillende surfexpedities en andere acties voert hij campagne tegen plastic afval. Dankzij de aandacht die hij wist te vestigen op de plastic soep, hebben we nu statiegeld op kleine plastic flessen.

Merijn Tinga Plastic Soup Surfer September 2021 (1)

Waarom is hij jouw groene rolmodel?

Wat mij aanspreekt is dat hij zijn idealisme omzet in concrete acties die het probleem zichtbaar en tastbaar maken. Tijdens een van zijn expedities viste hij langs de kust van Noorwegen een plastic fles uit het water. Die fles was daar vanuit Groot-Brittannië naar toe gedreven. Tinga besloot de fles al surfend terug te brengen naar Groot-Brittannie en hem aan te bieden aan het Britse parlement met het voorstel om plastic afval te verminderen.

Tinga hoeft geen miljoen euro in te zamelen om iets te bereiken. Met creatieve low-budgetacties maakt hij zijn punt. En daar slaagt hij heel goed in. In 2019 wist hij zo 55.000 handtekeningen bij elkaar te krijgen om een motie voor statiegeld op kleine plastic flesjes in te dienen. Dat is inmiddels gelukt.

Wat Tinga laat zien is dat je als individu met weinig middelen, maar wel wat creativiteit, veel impact kunt maken. Stel je eens voor wat we zouden kunnen bereiken als meer mensen Tinga’s voorbeeld zouden volgen.

Wat doe je er zelf mee?

Als ik de hond uitlaat, neem ik een lege broodzak mee. Al het afval dat ik onderweg tegenkom neem ik hierin mee. Het resultaat is dat er in de directe omgeving van mijn huis eigenlijk geen troep ligt. Als slechts een paar mensen in mijn wijk dit ook zouden doen, houd je met gemak de hele buurt schoon. Het is een kleine moeite, maar het heeft een grote impact.

Als manager business support probeer ik werkprocessen zo efficiënt mogelijk in te richten. Niet alleen qua tijd, maar ook qua energie en grondstoffen. Nog niet zo heel lang geleden was het niet ongewoon om mailtjes uit te printen. Zonde van het papier natuurlijk, en totaal onnodig. Dat is gelukkig wel verleden tijd. Maar de digitalisering van werkprocessen is niet per se duurzamer. Elk e-mailtje dat je stuurt of bewaart, kost bijvoorbeeld energie. Bij alles wat je doet, moet je nadenken over de impact ervan. Daar spreek ik ook mijn collega’s op aan.

Img9025

Ben Wesselius

Manager Business Support eMobility