Laadpalen Nieuwegein 19 04 23 Foto Willem Jan De Bruin � Fotografie WJ6 7281 HR

Duurzaam slim laden populair

Slim laden slaat aan bij elektrische rijders. Opvallend: vooral de mogelijkheid om te laden wanneer er veel duurzame stroom beschikbaar is, wordt gewaardeerd.
Leestijd: 1 min
20-09-2023

Het zijn twee uitkomsten van het Nationaal Laadonderzoek. Deze jaarlijkse enquête vraagt EV-rijders naar hun meningen over en ervaringen met het laden van elektrische auto’s.

Slim laden is een technologie waarbij laadsnelheid en tijdstip van laden worden gestuurd door variabele factoren. Denk daarbij aan de belasting van het stroomnet, de beschikbaarheid van groene stroom of dynamische stroomtarieven.

Wat opvalt is dat sturen op duurzaam opgewekte energie de meest gewenste vorm van slim laden is. 72% van de respondenten doet dit al of wil dit graag. Ter vergelijking: slim laden op basis van dynamische stroomtarieven of dag- en nachttarieven wordt door respectievelijk 54% en 55% genoemd.

Grafiek Slim Laden (002)

Publiek slim laden

Veel EV-rijders met een privélaadpunt konden het al, maar ook in de openbare ruimte wordt er met slim laden steeds vaker gestuurd op de optimale inzet van duurzaam opgewekte energie. TotalEnergies rolt sinds de zomer de techniek uit in haar eigen netwerk van ruim 14.000 publieke laadpunten. Uitgangspunt van TotalEnergies is om de uitstoot van CO2 te beperken door vooral te laden wanneer het aanbod van duurzaam opgewekte stroom hoog is.

Laadpunten in de openbare ruimte worden bovendien voor een steeds grotere groep EV-rijders belangrijk. De nieuwe generatie EV-rijders heeft minder vaak de mogelijkheid om thuis te laden en is dus aangewezen op laadpalen in de straat, aldus het onderzoek. In dit verband is het ook interessant dat het onderzoek laat tevens zien dat EV-rijders door de jaren heen steeds minder problemen ervaren bij publiek laden (denk aan bezette laadpunten, defecte palen, etc.).

Lees het volledige rapport

Klik op onderstaande button om het volledige onderzoek te downloaden.