Meerlanden Rijsenhout: Rijden op groengas van zelf opgehaald gft-afval

Grondstoffen- en energiebedrijf Meerlanden in Rijsenhout zamelt gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval) in en maakt er groen gas van. Dit duurzame gas gaat naar het aardgasnet en vormt vervolgens brandstof voor de vuilniswagens. Een mooi voorbeeld van een circulaire economie. TotalEnergies* realiseerde op industrieterrein Meerlanden een snelvulbaar groengastankstation.
Meerlanden Rijsenhout

Creatie van groen gas

Groen gas wordt geproduceerd door het vergisten van organisch afval. Hierbij komt biogas vrij. Een gasopwaardeerinstallatie zet dit biogas om in groen gas en pompt het vervolgens in het aardgasnet. Zo wordt jaarlijks 50.000 ton gft-afval gebruikt als grondstof voor nieuwe energie. Als de installatie optimaal draait, produceert Meerlanden circa 2,5 miljoen kubieke meter groen gas per jaar.

7526 Goulmy Meerlanden Rijsenhout

Klimaatneutraal

TotalEnergies is mede-eigenaar van de gasopwerkingsinstallatie en het invoerpunt en realiseerde voor Meerlanden een eigen snelvulbaar groengasvulstation. Inmiddels rijden 84 van de 161 vrachtwagens, waaronder vuilniswagens, bestelwagens, inzamelwagens en een veegwagen op groen gas. Hierdoor levert het grondstoffen- en energiebedrijf haar diensten sinds 2016 vrijwel volledig klimaatneutraal.

CNG Tanken

Timefill tegen drukte

Op het terrein van Meerlanden plaatste TotalEnergies ook een timefill-installatie. Het aantal auto's op groen gas nam zo sterk toe dat het tankstation met twee parkeerplaatsen niet meer voldoende was om alle auto's vol te tanken. TotalEnergies loste dit probleem op met timefill. De installatie maakt het mogelijk om 's nachts 14 CNG-voertuigen te vullen met groen gas. Zo beginnen medewerkers hun dienst met een volle tank en neemt de druk op het snelvulstation, dat ook overdag actief blijft, af.

* TotalEnergies heeft in 2017 PitPoint overgenomen. In januari zijn het klantenaanbod van PitPoint en TotalEnergies samengevoegd. Dit project werd destijds uitgevoerd onder de merknaam PitPoint.